Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sádlo

Sádlo funguje jako neocenitelný pomocník při „odbourávání“ vlivu mastných 
kyselin, čímž dochází ke snížení cholesterolu. Kdy naposledy jste si
namazali chleba sádlem? Klidně to udělejte, sádlo je lék našich babiček a
určitě si nezaslouží, abychom na něj zanevřeli! Má totiž spoustu dobrých
vlastností! Až budete péct koláč, použijte sádlo místo rostlinného tuku –
kůrčička bude krásnější a křupavější! Že je sádlo „fuj“ a dostaneme po něm
infarkt? Nesmysl! Vědci už došli k závěru, že ti, kteří nahradili sádlo
margarínem, nemají žádnou záruku, že zemřou později než ti, kteří si čas od
času sádlo dopřejí. Proč tedy používat „náhražky“, když i naše babičky dobře
věděly, co je zdravé?

Pro zdraví

•Vepřové sádlo obsahuje nasycené mastné kyseliny, nenasycené mastné kyseliny
a také kyselinu olejovou. Ta funguje jako pomocník při „odbourávání“ vlivu
mastných kyselin, čímž dochází ke snížení cholesterolu.

•    Oproti máslu obsahuje jen 1/3 cholesterolu, takže z hlediska vzniku
infarktu je na tom sádlo stokrát lépe než kravské máslo.

•    Nasycené tuky, ačkoliv se o nich tak nepěkně mluví, jsou velmi důležité
pro zdravé kosti a mimo to posilují imunitu!

•    Má sice málo bílkovin, nulové množství sacharidů, ale nějaký ten
vitamin má, především „E“, který patří k elixírům mládí.

•    Pokud se nechystáte sníst celou vaničku sádla, pak si směle můžete čas
od času sádlo dopřát! Ovšem raději v rámci snídaně nebo oběda, sádlo není
vhodné konzumovat před fyzickou aktivitou nebo po ní (prodlužuje se doba
trávení).

•    Kulináři jej od nepaměti využívají při smažení, protože je tepelně
stabilní a maso se na něm nepřepaluje. Kromě toho při smažení na sádle
nevznikají karcinogenní látky, takže z hlediska zdraví je sádlo bez diskusí
lepší, než rostlinné oleje! A chuťově dalece převyšuje margarín!

Pro krásu

•    Vepřové sádlo neobsahuje žádné chemické látky, není parfemované, takže
nedráždí ani citlivější pokožku.

•    Sádlo je mastné, takže je ideální v případě ekzematické a suché
pokožky. Zjemní ji, promastí a regeneruje.